Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Nässjö Basket
DIN STAD, DITT LAG

Basketbollens framväxt i Nässjö

För ett par år sedan träffades vi – ett gäng basketpionjärer från 1950-talets Nässjö – för att återknyta kontakten med vår gamla klubb och se en av Nässjö Baskets hemmamatcher. Träffen avslutades dagen efter matchen på Thimons konditori, klassisk mötesplats redan på vår tid. Där väcktes tanken att nedteckna berättelsen om hur basketen kom till Nässjö och särskilt uppmärksamma ungdomsledaren Conny Eklunds betydelse för basketbollens tidiga utveckling i Nässjö.


Sporten introducerades i Nässjö i början av 1950-talet och tack vare Connys och andras pionjärarbete kom Nässjö KFUM att bli en av landets första basketföreningar, och då det organiserade seriespelet i Sverige drog igång 1958 var Nässjö KFUMs herrlag ett av lagen i högsta divisionen, Allsvenskan div. 1 södra. Samma år började även damlaget sin verksamhet genom spel i den nystartade serien div. 1 södra.


Klubben blev således tidigt känd i basketsverige och kom att förse flera andra allsvenska lag med spelare, främst lagen i universitetsstäderna Lund och Göteborg.

Det gläder oss mycket att se hur Nässjöbasketen lever vidare och blomstrar. I samband med vårt besök fick vi en intressant inblick i klubbens omfattande ungdomsarbete. Särskilt detta skulle Conny Eklund ha uppskattat!


Vi som skrev ihop denna historiska översikt var

Jan Hammarström (janham@telia.com)
Torsten Larsson (torsten.v.larsson@gmail.com)
Lars Matsson (lars.matsson45@gmail.com)
Lars Reneby (lars.reneby@telia.com)
Hans Ringqvist (hringq@hotmail.com)
Anders Södergren (anders.sodergren@biol.lu.se)Öppna länken för att läsa om Nässjö Baskets framväxt här.

 
ERBJUDANDE
Sponsorer